Belka
Środa, 26 Września 2018   imieniny: Justyna, Lucja, Cyprian
Rejestracja Witaj: Gościu, Zaloguj się
 
Belka
 

Budowanie grupy partnerskiej ukierunkowanej na innowacyjne metody produkcji i przetwórstwa na Ziemi Sandomierskiej

Data publikacji: 2018-08-10, Data modyfikacji: 2018-08-13
A A AWydrukDrukuj  
 
Rolnicy, przedsiębiorcy, grupy producenckie, przedstawiciele samorządu, jednostki doradcze i naukowe, organizacje pozarządowe, Szanowni Państwo, Serdecznie zapraszamy do udziału w konferencji pt. „Rozwój lokalnych produktów z zastosowaniem innowacyjnych metod przetwórstwa i dystrybucji z udziałem partnerskiej współpracy interesariuszy”, organizowanej w ramach projektu „Budowanie grupy partnerskiej ukierunkowanej na innowacyjne metody produkcji i przetwórstwa na Ziemi Sandomierskiej”. Projekt realizowany jest w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020 Plan operacyjny na lata 2018-2019. Realizatorem projektu jest Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości prowadzący Inkubator przetwórczy w Dwikozach. Konferencja odbędzie się w dniach 28 – 29 sierpnia 2018 r. w Dwikozach („Dwór Dwikozy”), program konferencji (w załączeniu), obejmuje cztery bloki tematyczne: Technologie przyszłości w przetwórstwie owoców i warzyw. Innowacyjne rozwiązania; Nowoczesny marketing produktów lokalnych. Wykorzystanie nowych technologii w celu dotarcia do klienta; Inkubatory przetwórcze, ich znaczenie we wdrażaniu innowacyjnych rozwiązań i wzbogacaniu oferty lokalnych produktów. Różne modele funkcjonowania; Idea partnerskiej współpracy/tworzenie grup operacyjnych i rola w kreowaniu i wdrażaniu innowacji. W drugim dniu konferencji odbędą się także wizyty terenowe u lokalnych producentów/przetwórców (Inkubator przetwórczy w Dwikozach, winnica, producent serów). Planowane w projekcie działania (konferencja, wyjazd studyjny) mają na celu aktywizację mieszkańców z terenów wiejskich, zachęcanie ich do współpracy i inspirowanie do rozwoju przedsiębiorczości w zakresie lokalnego przetwórstwa. Wdrażanie i upowszechnianie innowacyjnych rozwiązań dotyczących przetwórstwa i dystrybucji lokalnych produktów oraz inicjowanie i wspieranie współpracy partnerskiej prowadzącej do zbudowania modelowego zawiązania współpracy (grupy operacyjnej) producentów, przedsiębiorców, organizacji pozarządowych, instytucji doradczych, jednostek naukowych i innych podmiotów branży rolno – spożywczej, kreujących innowacje. Do udziału zapraszamy producentów rolno-ogrodniczych, przedsiębiorców związanych z branżą rolno – spożywczą (w tym właścicieli obiektów gastronomicznych, gospodarstw agroturystycznych itp.), oraz przedstawicieli samorządów, organizacji pozarządowych (stowarzyszeń, Kół Gospodyń, LGD, grup nieformalnych), jednostek doradczych i naukowych. Uprzejmie prosimy o potwierdzenie uczestnictwa poprzez odesłanie karty zgłoszeniowej (najpóźniej) do dnia 21 sierpnia br. na nr fax 158333460 lub e-mailem: fundacja@opiwpr.org.pl, lub telefonicznie 158333400. Uczestnictwo w konferencji jest bezpłatne, uczestnicy mają zapewnione noclegi, wyżywienie i materiały szkoleniowe zaś dojeżdżają na własny koszt. Udział w konferencji będzie jednym z kryteriów premiujących zakwalifikowanie się do kolejnego etapu projektu, jakim jest wyjazd studyjny. W przypadku dodatkowych pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z sekretariatem projektu tel. 158333400 lub kierownikiem projektu Piotrem Korpyszem tel. 158333404. Program konferencji i formularz zgłoszeniowy dostępny na stronie OPiWPR

Pełna treść wiadomości na: klimontow.pl/?p=20220
https:, Źródło artykułu: https:
 
Komentarze
Brak komentarzy, Twój może być pierwszy!
Autor:
Kod z obrazka:
Puste pole z komentarzem
Puste pole z podpisem
Wyszukaj
 
Kreska
Kreska
Dodaj artykuł
 
Polecane

DOSTAWCY-INTERNETU-W-POLSCE-NAJLEPSZY-INTERNET

 




Brak sond
 
Newsletter
Bądź na bieżąco z nadchodzącymi imprezami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.
 
 
sandomierski

Powiat sandomierski - powiat z siedzibą w Sandomierzu w województwie świętokrzyskim. Znajdziemy w nim gminy Sandomierz, Koprzywnica, Zawichost, Dwikozy, Klimontów, Łoniów, Obrazów, Samborzec, Wilczyce. Powiat sandomierski powstał na skutek reformy administracyjnej z 1999 roku.Jest regionem o charakterze typowo rolniczym. Sprzyja temu klimat i jakość tutejszej ziemi. Uprawiane są tu egzotyczne jak na nasz kraj owoce: brzoskwinie, morele, arbuzy.

Główną atrakcją jest sama siedziba powiatu – Sandomierz. Miasto o przeszło 1000-letniej historii jest pełne zabytkowej zabudowy, której powstanie sięga XIV w. Ofertę turystyczną wzbogacają muzea na terenie miasta. Miejsca widokowe na terenach powiatu pozwolą podziwiać niezapominane obrazy np. doliny Wisły, zarośli łęgowych i panoramę zagłębia siarkowego.    

 

Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola